Tett på festivalsjef Cecilie Due

Tett på festivalsjef Cecilie Due

Publisert av Anne Jespersen den 04.08.22. Oppdatert 09.08.22.

 

Litt historikk

Det hele startet i 2005 med Bærum Kulturråd som initiativtager og Harriet Carlin som primus motor. Cecilie Due kom inn som prosjektleder i 2013. Via musikal- og teatergruppen BærMuDa hadde hun deltatt som artist et par ganger, men startet ellers helt på scratch. En workshop med mange idéer og innspill satte fart på festivalprosessen. Siden den gang har byfesten vokst seg stadig større og bredere.

 

– Vi har fått til noe som folk legger opp programmet sitt etter. Artister, kor, korps og andre utøvere booker byfesten inn i god tid. Det er en gratis arena for å vise frem det man gjør; en «gavepakke» med bred markedsføring og god teknisk tilrettelegging. Artistene får vist seg frem, og vi får vist hva Bærum har å by på. En vinn-vinn-situasjon for alle.

 

I dag er Sandvika Byfest organisert som en forening bestående av representanter fra Bærum Kulturråd, Bærum kommune, handelsnæringen i Sandvika v/Vårt Sandvika og Sandvika Vel. 

 

Drevet av kultur

Cecilie har sine røtter på Torp i Østfold. Med utgangspunkt i teater og musikk fra Romerike Folkehøgskole har kultur vært en rød tråd gjennom hele hennes liv. Hun leder musikalteateret BærMuDa, hun har storfag i musikk, har skrevet og satt opp musikalen «Isdronningen – Sonja Henie» sammen med svoger og komponist Helge Sunde, og er deleier i Teateragentene - som spiller og skriver barneteater. 

– Ja, det er mange roller og hatter, men jeg balanserer så godt jeg kan, det er viktig.

Som om ikke dette var nok, er hun jurist, og har jobbet med helsejuss i flere år. Ved siden av frivilligarbeidet og rollen som prosjektleder for byfesten, jobber hun nå 50% i Kultur og samarbeid i kommunen. 

 

– Hva byr dere på i år, nå som byfesten er tilbake for fullt?

– Masse. Det skal gjennomføres et verdensrekordforsøk i fritt fall på skateboard, husflidsforeningen feirer sitt 100-års jubileum, det blir «regnbuepark» i forbindelse med skeivt kulturår, vi har «frivilligfest» i BAKgården og gratis kino med «Bohemian Rhapsody».

Så har vi byorientering hvor vi virkelig får vist fram byen. Vi har mange aktiviteter som oppmuntrer folk å bli kjent med kommunen på nye måter. Å oppdage «kriker og kroker» man ikke kjenner til fra før. Vi har «jungeltur» på Sandvikselva, omvisning i klokketårnet, kunstomvisninger der man kan oppleve både skulpturer og arkitektur. I år åpner Malmskrivergården rommene sine, det blir kunstutstilling, vaffelkafé, yoga, mm.   

I tillegg blir det sightseeingtog, underholdning fra flere scener, mange hundre meter med markedsboder, utstillinger i Steinhuset, alpakkaer, konserter, gjenbruk og omsøm, og en rekke andre aktiviteter.

 

Jazz i kulturnatten

Kulturnatt elvelangs blir også i år flyttet til september - nærmere bestemt til torsdag 15. 

– Tidspunktet 20-22 gir barnefamilier muligheten for å delta. Denne gang arrangeres Bærum Jazzfestival samtidig - noe som er veldig stas, og som forhåpentligvis gir synergieffekt. 

 

Viktig for Bærum som kommune

Cecilie er opptatt av hva byfesten skal være for innbyggerne i kommunen.

– Bærum har fått et snobbestempel og et litt dårlig rykte vi må til livs. Her bor det folk fra hele Norge, ja hele verden, og fra mange samfunnslag. Nettopp derfor må vi ha mer fokus på hva som finnes her av bredde og kompetanse. Sandvika Byfest skal være for og med alle i kommunen, den skal være inkluderende, identitetsskapende og mangfoldig. Vi henter ikke inn store, dyre band, det kan andre festivaler gjøre. Vi gjør det på vår måte. Dette skal være et gratistilbud for hele lokalbefolkningen. Man skal kunne gå her en hel dag og oppleve nærmest alt gratis.

 

Frivillige og sponsorer

– Vi er helt avhengige av de frivillige. Det er en pliktoppfyllende og ansvarsbevisst gruppe folk som bidrar i mange ulike sammenhenger. Både Lions med sine 30-50 frivillige, damene på Festivalkontoret, Sandvika Vel og enkeltpersoner gjør en uvurderlig jobb disse dagene. Vi prøver å ta godt vare på denne gjengen; de får gave, gratis mat og drikke, noen tilbys førstehjelpskurs, og det arrangeres kickoff med praktisk info. Elever fra de videregående skolene gjør også en formidabel innsats for festivalen. Til gjengjeld får de attest og forhåpentligvis verdifull arbeidserfaring. Vi setter virkelig stor pris på alle disse dyktige ungdommene!

Det er aldri lett å få med sponsorer, så vi er utrolig glade for å ha med oss ABBL, Franzefoss, Andenæs Eiendom, Norconsult, Securitas, Norsk Folkehjelp og Sandvika Vel. I tillegg til vår store hovedsponsor Bærum kommune selvfølgelig!

 

Nye Sandvika 

Sandvikas gamle bykjerne skal de neste årene gjennom store endringer. 

– For fremtiden kunne det vært gøy å utvide festivalen, strekke den lenger utover og bakover, for eksempel mot Hamangområdet. For å vise at Sandvika er mer enn sentrum og Kadettangen. Det krever imidlertid mye arbeid og tankevirksomhet, så vi får se. Enn så lenge har vi hendene fulle og vel så det. Festivalen mobiliserer i dag et stort antall forskjellige organisasjoner innenfor kultur, idrett og næringsliv, så her er mer enn nok å holde tak i. Avslutter Cecilie.

…med en visjon om å fortsette arbeidet med å lage Sandvika til en levende og pulserende kulturby…

 

Se programmet her: