Pop-up bibliotek i Kunnskapssenteret

Publisert av Anne Jespersen den 04.10.23.

 

 

Hvordan kan publikum låne bøker i disse dager?

 

–  Biblioteket vårt i Sandvika skal bli nytt, fint og flott, og må dessverre holde stengt en tid, men det betyr ikke at vi er helt uten bibliotekstjenester. I Kunnskapssenteret har vi etablert en liten pop-up løsning, der du både kan levere og låne bøker. Lånte bøker kan leveres i en innleveringskasse i første etasje - tilgjengelig i hele Kunnskapssenteret sin åpningstid. Opp trappen i 2. etasje, finner du et lite pop-up bibliotek, som er åpent tre dager i uka. 

 

Her kan du hente det du har reservert, og bøkene kan bestilles via appen eller nettsidene våre. Så vil disse bøkene stå klare for deg når du kommer hit - i vår utlån- og leveringskranke. Den gule skranken er godt synlig oppe i annen etasje, og her har vi også et lite utvalg av bøker som du kan kikke på og låne med deg.

 

 

 

 

Foto: baerum.kommune.no / Svein Arne Brekke

 

 

 Hva er historien bak det som skjer nå?

 

–  Biblioteket i Sandvika var jo tidligere i kommunegården før den ble pusset opp, og i den forbindelse var biblioteket på jakt etter nye lokaler. Vi ønsket oss lokaler som lå sentralt, med inngang fra gateplan og primært i nærheten av buss og tog. Vi kom nesten i mål da vi fikk de flotte lokalene i Malmskriverveien rett ved siden av stasjonen. Som jeg sa den gang; jeg vet ikke hvordan Sandvika by ser ut om 10, 20 eller 50 år, men jeg vet at dette huset alltid vil ligge ved siden av jernbanestasjonen. 

 

Det var en klar utfordring at vi hadde inngang fra annen etasje, så vi det er gledelig at vi nå omsider kommer ned på gateplan. Vi skal overta den delen av bygget der den tidligere puben Baracoa holdt hus. Det blir også noe utvidede lokaler i annen etasje, slik at vi nå får en større og mer åpen løsning over det hele.

 

Det vil bli mange gode sitteplasser, ett nytt sorteringsanlegg, en arrangementssone for blant annet «bokprat», og en koselig kafé i første etasje. Her vil vi videreføre interiøret fra resten av bygget i farve- og materialvalg. 

 

Totalt sett blir det et mer komplett tilbud, og vi er veldig fornøyde med at man ikke lengre er avhengig av den utvendige trappen. Istedet blir det heis fra bibliotekets første etasje og videre opp i annen og tredje etasje. 

 

Åpning av byggets annen og tredje etasje vil skje mot slutten av november, og full åpning med første etasje vil skje i midten av januar neste år. Vi oppfordrer folk til å følge med på nettsidene våre og på sosiale medier. Og ikke minst bruke pop-up biblioteket i Kunnskapssenteret, her det vil være jevnlig informasjon om utviklingen videre. 

 

 

 

 

 

 

 Hvilken samfunnsfunksjon har bibliotekene?

 

–  Biblioteket er blant våre aller viktigste møteplasser. Det er et åpent og inkluderende sted hvor du får hjelp og hvor alle er velkomne. Egentlig fra vugge til grav. Vi har barnehager her stort sett hver dag og skoleklasse-besøk hver uke. 

 

I tillegg kommer mange småbarnsforeldre innom, og vi legger til rette for «foreldrekroker» i de fleste bibliotekene der vi har plass til det. Det er veldig hyggelig, og inviterer til at foreldre kan sitte og småprate mens barna finner seg til rette selv. 

 

Det er også mange barselgrupper og pappagrupper som kommer, og ikke minst skoleelever og studenter. Da jeg var student var det stille lesesaler som var mest populært. Vi har fortsatt stillerom, men vi ser at studenter og skoleelever foretrekker å sitte der hvor det er litt folk, så de sitter rundt omkring i hele lokalet.

 

En annen stor besøksgruppe er de som kommer på alle arrangementene våre; det være seg foredrag, forfattertreff og ikke minst bokprat. Vi har masse flinke bibliotekarer i Bærum bibliotek. Mange er dyktige formidlere, så vi har bokprat regelmessig. Da er det gjerne to bibliotekarer som trekker frem 8-10 bøker tilsammen og forteller om noen hver. Veldig nyttig, også for meg. Da får jeg inspirasjon til hva jeg skal lese videre - en veldig god kilde til å holde seg oppdatert på på litteratur. Det kan være bøker som er utgitt i løpet av den siste året, men det kan også være en glemt skatt fra fem og ti år siden. Så vi har mye fokus på på hele bredden i litteraturen. Følg med i programmet vårt, der har vi mye informasjon om dette.

 

Vi har et godt samarbeid med Seniornett, som har IT-veiledning for seniorer. Det er en kjempeviktig oppgave. Det er store forskjeller

i digital kompetanse blant folk, så dette satser vi mye på, og er veldig glade for samarbeidet med de frivillige som bistår med dette.

 

Det er også mange som ikke har norsk som morsmål som besøker oss, og vil ha hjelp til å finne litteratur på sitt eget språk, og som vil bruke PC´ene og utstyret vårt. Så stort sett vil jeg si at vi har et tverrsnitt av befolkningen som brukere av biblioteket. 

 

 

 

 

 

 Vi hører ofte at unge slutter å lese etter en viss alder. Hvordan kan man forhindre dette, kan bibliotekene gjøre noen grep?

 

–  Dette er jo ofte en alder der unge leser veldig mye uansett fordi man må, fordi man er skoleelever eller studenter, og da er man kanskje ikke er så ivrig på å lese skjønnlitteratur. Vi har dette på agendaen, og er opptatt av at vi skal nå alle, og ønsker å legge til rette for ungdom i tjenester og samlinger. 

 

Vi har blant annet etablert en egen lesesirkel for ungdom her i Sandvika, «Bok og bagel». Lesesirkelen er blitt veldig populær, og vi har full gruppe. Hvis du er interessert i å være med på lesesirkelen, kan du gjerne si ifra til biblioteket, så vil vi vurdere om vi skal starte opp en gruppe til. Vi har også leksekafé deg mellom 10 og 15 år. I tillegg forsøker vi generelt å jobbe med de ulike arrangementene våre for å nå også ungdom. 

 

I Sandvika er vi heldige å ha en god ungdomssone, i byggets annen etasje. Gamingsoner og gamingdager er selvfølgelig viktig for å nå ungdommene, så vi har et bredt og spennende tilbud der. I skoleferier pleier vi å ha en del ulike «verksteder», feks. syverksteder på Bekkestua bibliotek som har vært populært. Vi har også hatt klesbytte-dager med påfølgende syverksted, der man kan fikse og ordne litt på det man har byttet til seg.

 

 

 


 

 

 Hva ellers kan dere friste med fremover?

 

–  Denne høsten blir det av naturlige årsaker færre foredrag og forfatterbesøk i Sandvika, men vi skal ha to arrangementer her i Kunnskapssenteret. Det er ett foredrag om William Shakespeare; «Kampen om Shakespeares identitet». Og videre gleder vi oss veldig til et møte med Simon Stranger, forfatteren bak «Leksikon om lys og mørke». Det blir veldig spennende, han kommer. 3. november. Vi håper mange finner veien for å få med seg disse to foredragene. Velkommen til det, og velkommen til nytt, utvidet bibliotek på nyåret!

 

 

Øvrige foto: Bærum Bibliotek