Ny keramikk i gammelt hus

Ny keramikk i gammelt hus

Publisert av Anne Jespersen den 22.06.20. Oppdatert 05.10.20.
Husene ble alle revet og tatt ned i Sandvika sentrum rundt 1970, og deretter gjenreist langs Elias Smiths vei et par tiår senere. ”Huset Midt Imellom” fra ca. 1900 hadde adresse Bruveien 3 i trehusbebyggelsen på Løkketangen (også kalt Knivstikkergata), og var dengang bolig for 2 familier.

EB, som hun liker å kalle seg, har holdt til i Løkkehaven siden 2002. Keramikkinteressen startet allerede tidlig på 80-tallet, da hun var praktikant hos Rein Follestad i Vækerødstuene fra 1981 til 1984. Bakgrunnen hennes var opprinnelig teknisk tegning, men interessen for keramikk sendte henne i en annen retning. Hos Follestad hentet hun inspirasjon, kompetanse og erfaring, og selvom hun kanskje bærer med seg litt av hans stil, er hennes egne produkter særegne og spesielle.

Etter å ha vært borte fra kunsthåndverket i mange år, blant annet som bosatt i USA, tok hun etterhvert fagskole i keramikk via Friundervisningen. I «Bæringen» fant hun så annonsen som skulle stake ut kursen videre. Bærum Kommune hadde satt opp de gamle husene, og søkte etter kunstnere som ville etablere seg der med sin virksomhet. EB fikk tilslaget og samarbeidet den første tiden med en annen keramiker, men har siden drevet for seg selv. 

Det gamle trehuset oser av historie og atmosfære - her trives hun godt. Innerst i lokalet har hun sitt lille verksted, og utenfor en innbydende, trivelig butikk med vakre utstillinger av en mengde flotte produkter. Her er stor variasjon - med alt fra kopper, tekanner og krus, via lykter og lysestaker, til vaser, boller og store krukker. Mye er holdt i sobre, lyse nyanser - blant annet lys turkis, hvitt og beige, men her er også sort og brunt og mønster av mange slag. EB har utarbeidet en egen teknikk der hun bruker gammeldagse krumkakejern og gorojern til å lage mønster på enkelte av produktene; noe som gir en helt unik, spennende effekt. 

Kundene hennes er en blanding av «noen veldig gode faste kunder», og «noen som handler fordi de vil at utsalget skal bestå». Det siste er vi ikke sikker på at vi er enige i - det er nok uansett de flotte produktene som har hovedfokus. Drømmen hennes har vært, og er, at hele området kan bli et slags «museum» - et fellesskap med flere kunstnere, håndverkere og gjerne kafé; som en rolig, tilbakelent og kreativ lunge i et ellers urbant og travelt Sandvika. En kontrast til blant annet Storsenteret. 
 
EB har lagt ned utallige timer frivillig arbeid i Løkkehaven generelt, og brenner for at stedet skal være et bra sted å oppholde seg - for alle. Hun skulle gjerne sett at det ble lagt brosten på plassen foran husene, og hun kunne ønske seg at naboene brukte parken og området mer. I 2008 ble denne delen av Elias Smiths vei høytidelig innviet som «Håndværksgata» med snorklipping og det hele, uten at navnet har fått det fotfestet det fortjener. Nå håper hun at utbyggingen i Sandvika - med flere beboere og bredere næringsliv, vil gi en bonus i form av mer liv og røre i hele byen, og mer utstrakt bruk av lokale bedrifter - også de som driver med håndverk.

EB Keramikk har egne sommertider, men ved behov er det ifølge innehaveren bare å sende en forespørsel via sms. Om man ønsker å ta med gjester, tilreisende eller turister for en titt, så åpnes butikken etter avtale - helt uten kjøpetvang;)
 
Tlf: 906 80 214

 

 Sommertider:

Tirsdag til torsdag: 11.00- 16.00 og fredag 11.00 til 14.00.


Ellers i året gjelder følgene åpningstider:
Mandag: Etter avtale
Tirsdag: 1100-1600
Onsdag/Torsdag: 1100-1700
Fredag:1100-1600
Lørdag: 1100-1400

 

Se også  EB Keramikk på Facebook og Instagram