Kakeguttens rike

Kakeguttens rike

Publisert av Anne Jespersen den 02.12.20. Oppdatert 18.02.21.

Samfunnstjeneste 
-Det er klart vi er påvirket av pandemien, sier Stian. Vi var raskt ute med å innføre tiltak i mars, og vi er fortsatt veldig nøye med å gjøre de nødvendige tilpasninger. Vi har fjernet stoler, satt opp «skjold» (plexiglass), holder de gjeldene metersregler, vasker kontinuerlig og har antibac stående flere steder. Som seg hør og bør. Kundene er flinke, kun en gang iblant må vi gi en vennlig påminnelse. Baker Hansen sentralt er hjelpsomme og støttende, de er innom et par ganger i måneden for å informere, motivere og følge opp på alle mulige måter. Når vi ser røde tall hver dag etter år med stigende vekstkurve, er det ikke fritt for at vi kan bli litt motløse og tappet for energi. Det siste vi ønsker er å kutte åpningstider og stenge serveringen. Det vi gjør nå, er egentlig ikke å drive butikk - vi gjør en samfunnstjeneste. Her kan folk få et lite, hyggelig avbrekk i koronahverdagen, se andre mennesker, og ta med godsaker til hjemmekontoret. Vi gjør det vi kan og krysser fingrene, men det er sårbart og tungt nå. 

Familiebedrift 
Familien har drevet Baker Hansen i Sandvika i 14 år; faren til Stian i 10 av disse. Deretter tok han selv over da faren døde for 4 år siden. Stian er en ung driver med sine 24 år, men overgangen har gått fint og han har tatt familiearven et godt stykke videre. Hvor lenge butikken har eksistert i Sandvika vet han faktisk ikke (kanskje noen av Ditt Vel´s lesere vet?), men det har vært minst 1 driver før faren. Det som er sikkert er at Stian har vokst opp med bakevarer og god mat. Moren Aud - Norges første kvinne på kokkelandslaget, er stadig innom butikken for å inspirere og gi tips. -Vi varierer menyen hele tiden, sier Stian. Akkurat nå er det wraps som skal testes ut, det er supergodt og lett å ta med «on the go». 

 -Alt er rykende ferskt og nystekt her. 1. runde med varer kommer fra vårt bakeri allerede i 7-tiden om morgenene, deretter leveres ny runde kl. 11, velduftende bakverk fylles på gjennom hele dagen. Bakeriet på Grini er en «institusjon» for seg. -Det er fascinerende å besøke bakeriet tidlig på natten - det er en egen atmosfære, forteller Stian. Alt er håndlaget, det lukter fantastisk og og det er herlig å se traller med brød som settes inn og tas ut av svære ovner.

Kundene i butikken er nesten «hele spekteret». Pensjonistene er i flertall på dagtid, og ellers er det mye folk som plukker med seg kaker og brød 
på vei til og fra kontoret. Stian elsker å småprate og tøyse med de eldre, det er «toppen av lykke». Han skulle ellers gjerne ønsket seg flere ungdommer, men tror de kanskje oftere er å finne på bl.a. Backstube ved stasjonen - et nytt konsept som tiltrekker seg mange unge og studenter. 

Stian er definitivt en søtmoms. Hans egen favorittkake er Suksessterte, med Bringebærsuksess som en god nr 2. Selveste sommerkaka. Det å sitte ute i solen med kaffe og et stykke av den… ah, da er det sommer! 

Jul i butikken 
Julen nærmer seg, og sesongen i butikken startet 12/11. Da ankom masse julevarer, og så øker det gradvis på frem til jul. Det er alltid like gøy å se hva som kommer, førjulstiden er den beste tiden i hele året, sier Stian. Og julekaker er viktig. Før i tiden var ikke julen i boks før de syv slagene var bakt, og for mange er det fremdeles slik. Det er mange definisjoner på de syv slag, og Stian ramser opp sin nesten uten å nøle: -goro, krumkaker, serinakaker, brune pinner, berlinerkranser, kokosmakroner og sirupssnipper. Brune pinner er butikksjefens desiderte julefavoritt. Han baker ikke mye selv, bortsett fra pepperkaker, men det trenger han jo strengt talt ikke, med et helt bakeri som arena:) Med økende fokus på glutenallergi og veganvarer er det mange sorter hos Baker Hansen som også kommer i disse variantene. -Vi har Norges største utvalg av glutenfrie brød og kaker, og er veldig stolte av det. Selv pepperkakedeigen kommer i glutenfri versjon, i fjor solgte vi faktisk 50/50. 

Fremtiden 
-Jeg er absolutt positiv til «nye Sandvika» sier Stian, og Baker Hansen har fått «kongeplass» med nye lokaler i nye Helgerudgården - ut mot Otto Sverdrups plass. Endelig på solsiden! Jeg er veldig glad i Sandvika, men byen er ikke så sjarmerende slik den fremstår nå, den trenger definitivt en ansiktsløftning. Det begynner å bli bedre, med blant annet togstasjonen og elvebredden, og jeg håper fortsettelsen blir bra - at man virkelig får det til. Jeg gleder meg til en «ordentlig gågate» som yrer av liv. Akkurat nå om dagen har jeg en nervøs klump i magen, i forhold til både covid og ev. bytte av lokale i en mellomfase. Det er mye å tenke på, men jeg velger å være positiv!