Populær italiener på hjørnet

Populær italiener på hjørnet

Publisert av Anne Jespersen den 04.12.23.


 

– Jeg kom til Norge fra Italia i 1996, og selvom mitt hjemsted Roma er et av verdens vakreste steder, er det tøft å bo i en så stor by - jeg var ikke helt fornøyd med livsstilen der. Jeg liker mer ro rundt meg, så Norge passet perfekt. 

 

 

Nytt land

 

Fra å være utdannet optiker fra hjemlandet, ble det i stedet ulike jobber i utelivsbransjen i Oslo. 

 

– Jeg prøvde meg som kokk, men foretrakk å servere og ha kontakt med folk, så jeg trivdes bedre som bartender og servitør. På den måten ble jeg også kjent med stadig flere nordmenn, og lærte meg språket og kulturen raskt. Jeg reiste mye i Norge på den tiden - opplevde masse, og ble veldig fascinert av norsk natur og kultur.

 

Umo Catering, den tids største aktør i restaurantbransjen, ble ny arbeidsgiver. Det ble faglig påfyll, ledersamlinger, kelner- og somelierkurs, og etterhvert mer ansvar. Etter å ha forsøkt jobbtilværelsen i Italia på nytt, ble Luciano etter et halvt år oppringt med spørsmål om å drive et nytt sted i Sandvika. Og i januar 2004 åpnet Fellini med en italiener ved roret - godt hjulpet av en flerkulturell besetning.

 

– Hele 20 nasjonaliteter har jobbet her gjennom disse årene, så vi har mange ulike språk og et spennende etnisk mangfold.

 

Fellini var den gang et nytt konsept som fort ble populært blant bæringer. 

 

– I 10 år jobbet jeg som daglig leder og franchisetaker, og i 2016 fikk jeg sjansen til å kjøpe stedet sammen med min tidligere sjef. Fellini ble totalrenovert i 2016 - jeg kjøpte ut medeier i 2018, og har idag 100 % eierskap. 

 

 

Uformell hygge

 

Stedet er inspirert av et utested i Roma, både navn- og innholdsmessig. Fellini skal være en uformell «bar med mat» som serverer enkle småretter i tillegg til et bredt utvalg kvalitetsvin, drinker og kaffe. Selve signaturretten er pizzaen, den trekker folk fra hele Bærum. I tillegg står annen type «pubmat» på menyen, som ulike varianter av bruschetta, salater og spekemat.

 

– Målgruppen er mest «voksne», der kvinner utgjør den største prosenten. Vi har også en del “after-work”, samt møtetreff med servering. I helgene - spesielt når det er premiere på kino eller andre kultureventer er det alltid fullbooket. I tillegg til italienere og skandinaver har vi gjester fra mange ulike land - som opplever at Fellini ligner på serveringssteder man finner sørover i Europa. I Sandvika er det et blandet sosialt miljø, og jeg er opptatt av å ønske alle grupper velkommen så lenge man oppfører seg bra. Her er det åpne dører, bare kom.

 

– Vi er ikke de som skal være best på julemat: Fellini har ikke kjøkken som er rigget for det. Men julepyntet skal det være, og speketallerken med julesmaker, laks, lefse og fenalår skal stå på menyen - i tillegg til gløgg og juleøl selvsagt. Romjula er populær her; vi er et av få steder som holder åpent, og det er mange treff og «reunions» for folk som er hjemom i juleferien.

 

Apropos jul, hva spiser italienerne i jula?

 

– Italienernes jul er nært knyttet til religion. Som katolikker er det 25. desember som er den store dagen, og da samles slektninger gjerne til lammemiddag. Ellers går det mye i ulike fiskeretter, og Panettone - en italiensk kakespesialitet med kandiserte frukter.

 

 

Fremover

 

– Fellini har stort sett gått bra gjennom disse årene, og idag omsetter vi for ca. 10 millioner pr. år og har 8 ansatte. Nå gleder vi oss til å være med å utvikle Sandvika, og er spente og positive til at flere flytter hit. Etter 3 års byggestøy fra kommunegården, og nå ombygging av sentrum øst skal det bli fint å «lande» et mer normalt byliv.

  

– Jeg ønsker meg flere ulike mat- og utelivskonsepter, og håper på mer samarbeide oss aktørene imellom. Det er viktig å ikke sloss mot hverandre, men stå sammen i en tøff bransje. Det er et sårbart marked med store sesongsvingninger. Vi savner nok mer jevnt besøk og trenger omsetning hele året.

 

– Ellers er jeg veldig glad i Sandvika. Her har vi «alt», kanskje bortsett fra et mer livlig uteliv, men det håper jeg kan endre seg når «ny» by står ferdig.

 

– I 2024 feirer vi 20-års jubileum, og vi skal selvsagt markere det!