Ny prosjektleder for Sandvika Byfest

Ny prosjektleder for Sandvika Byfest

Publisert av Anne Jespersen den 06.04.23. Oppdatert 24.07.23.

Med bred erfaring fra mange av de største festivalene og scenene i Norge; Øyafestivalen, Slottsfjell, Trænafestivalen, Hove, Norwegian Wood, Oslo Live, Edderkoppen Scene, Rockefeller, Sentrum Scene, John Dee, Blå, Betong, Chateau Neuf og Oslo Konserthus kommer Torstein inn i Byfesten med mange impulser.

 

– Gleden med det å jobbe med kultur er å skape opplevelser for et publikum - et publikum som selvsagt varierer etter formålet. Med bakgrunn fra svært ulike typer kulturarrangement, ønsker jeg å ta med denne inspirasjonen videre. Sandvika Byfest har et publikum med mange aspekter, i alle aldre og med mange interesser - der vårt ansvar er å møte så mange som mulig innenfor deres rammer. 

 

 

Respekt for historikken

 

– Grunnlaget for dagens Byfest er lagt av avtroppende byfestsjef Cecilie Due og alle andre som har bidratt. Det er et solid fundament med høy kvalitet. Jeg er veldig takknemlig for hvordan Cecilie og resten av organisasjonen har tatt meg imot. Min rolle er å komme inn med nytt blikk og nye ideer - noen veldig kreative og noen fornuftige, samtidig som vi bevarer grunnlaget som ligger her. I et såpass stort arrangement er det mange interesser som både kolliderer og møtes på ulike vis, og det liker vi å bli utfordret på. Hvordan kan vi få Sandvika Storsenter like fornøyd som Blomsterdesign Bærum, eller hvordan få alle som jobber i Sandvika til å bruke mulighetene lokalt litt mer året gjennom? Det har vært en lærerik start på prosjektet, og behovet for Sandvika Byfest blir stadig klarere.

 

– Vi erfarer at det er genuin interesse fra både privat og offentlig sektor for at festen skal vokse og utvikle seg. Vi treffer stadig nye aktører, da både Sandvika som sentrum, men også Bærum som kommune, vokser. Det å skape en samlende tilhørighet for Bærum kommune, som er såpass stor og innholdsrik, er noe vi elsker å jobbe med - hver dag. 

 

 

Forholdet til Sandvika

 

Opprinnelig er Torstein fra Hornindal, en liten bygd på Nord-Vestlandet, men har bodd i Oslo siden 2003. 

 

 – Jeg kan ikke skryte på meg et tett forhold til Sandvika før pandemien, hverken som by eller gjennom Byfesten. Min bedre halvdel jobber i Norconsult, og gjennom henne har jeg blitt kjent med både Sandvika sentrum, og ikke minst fantastiske Kalvøya. Under nedstengningen ble det noen turer ut dit for å lufte hodet, og dermed blir man sakte, men sikkert glad i Sandvika også. 

 

 

Hva blir nytt?

 

 – Folk er veldig stolte av Byfesten slik den er i dag, så vi ønsker heller å legge til elementer, uten å endre for mye på det som fungerer. Vi har mange ideer på bordet og de skal formes og prosjekteres i tiden som kommer. Programmet for barnefamilier har et høyt nivå allerede, men vi må klare å lokke de fornøyde foreldrene tilbake på kveldstid. Hva kan vi tilføre? Tilbudet for den eldre generasjonen kan også utvides, og vi vil gjerne ha aktiviteter som engasjerer alle på tvers av alder. 

 

 – Ikke alle detaljer er satt enda, men noen stikkord er «generasjonsleker» med ulike aktiviteter for alle aldersgrupper, veteranbiler og annet retroinnhold, lokal historie, dans for flere musikksjangre, mote, vikingskip, konserter og mat fra alle verdenshjørner, for å nevne noe. Sandvika By er hele 20 år i 2023, det skal vi selvsagt markere og feire!

 

 – Det meste av programmet under Sandvika Byfest er gratis, så vi bygger organisasjonen og innholdet deretter. Vi har f.eks. ikke det millionbudsjettet en større konsert for 15.000 mennesker krever. Vårt formål er å jobbe for hele kulturfeltet til Sandvika og Bærum, og ikke et fokuspunkt som tar alle ressursene. Bærebjelken for Byfesten er de frivillige organisasjonene som stiller med dugnadsånd og unik erfaring. Deres innsats betyr alt for oss og publikum. Den felles innsatsen gir oss muligheten til å fjerne terskler som ellers kanskje ville hindret noen i å delta på Byfesten - det være seg økonomi, tilrettelegging eller kommunikasjon. 

 

 – Volumet av samarbeid under og rundt Sandvika Byfest ønsker vi å synliggjøre i enda større grad. Vi skal løfte lokal frivillighet og lokalt næringsliv, men også utfordre de lokale aktørene når det er riktig. Byfesten har allerede levert en fantastisk opplevelse i mange år, og for å vokse videre vil vi knytte til oss flere samarbeidspartnere inn i arrangementet. Kommersielt arbeid er alltid spennende, spesielt med tanke på festens potensiale. 

 

– Som kollektivt knutepunkt er Sandvika stasjon med sine 22 millioner reisende årlig - allerede sentral i manges liv. Vi må få disse menneskene til å bruke byen i enda større grad enn før; middag etter jobb, forestilling på Kulturhuset, kino på Odeon, blomster til noen man er glad og så videre. Bare det å rusle langs elvepromenaden og ut på Kalvøya om morgenen før arbeidsdagen starter, er en fantastisk opplevelse. Så ønsket vårt er at alle deltar på Byfesten, men også bruker Sandvika hele året.

 

 

Sandvika i vekst

 

 – Ikke bare festen, men også Sandvika i seg selv har enormt potensiale. Byen sees i dag mest som et knutepunkt eller et arbeidssted, men vi skal vise frem hvor innholdsrikt og vakkert Sandvika kan være. Gjennom å fortelle historiene som ligger her, og skape nye historier, vil byen og Byfesten gradvis vokse og blomstre enda mer enn i dag.  

 

– Jeg har stor tro på pulsen av Sandvika. Byen har en lys og fin fremtid!

 

 

FOTO: HELGE BREKKE