Hvem var denne... Arnold Haukeland?

Hvem var denne... Arnold Haukeland?

Publisert av Anne Jespersen den 25.03.21. Oppdatert 06.04.22.

Haukeland bodde, og hadde atelier på Nesodden fra 1948-55. I 1955 flyttet han til Vallerkroken 12 i Bærum - der han bodde og arbeidet de siste 28 årene av sitt liv. Huset ble bygget i 1954 av arkitekt Magnus Paulsson, som også tegnet Sandvika Rådhus.

Haukeland avbrøt sine elektroingeniør-studier ved NTH etter fire år og ble elev av blant andre Per Palle Storm ved Det Illegale Akademi i Oslo under andre verdenskrig (1940 – 1945). Han studerte i Frankrike, Italia og Spania, og arbeidet i flere år med restaureringen av vestfronten på Nidarosdomen. 

Arnold Haukland fikk raskt gjennombrudd da han vant konkurransen om et frihetsmonument i Sandvika i Bærum i 1947. Rytterstatuen - Bærums offisielle minnesmerke over de falne i andre verdenskrig, med inskripsjonen «Frihet og liv er ett» - ble avduket i Rådhusparken i 1953. Haukeland har mer enn noen annen kunstner satt preg på Bærum kommune. Han debuterte på Høstutstillingen i 1948 med verkene "Dansk Poet", "Forarbeid til Brønnskulptur" og "Islandsk kvinne".

Etter at han i 1958 gikk over til et abstrakt uttrykk, med gjennomgående bruk av stål, ble Haukeland regnet som en sentral representant for denne tradisjonen, og utførte mange monumentalarbeider. Fontenen foran Rådhuset i Sandvika, "Elementene", var det første tilfellet i Norge av en tilnærmet abstrakt skulptur, brukt som offentlig utsmykning. "Air" på Universitetsplassen på Blindern var den første monumentale, nonfigurative skulptur reist i friluft i Norge. Skulpturen ble bestilt etter Haukelands utstilling på Kunstnernes hus i 1961 sammen med Jakob Weidemann. Utstillingen kom etter en lengre inspirasjonsreise til bl.a. Hellas.

Selv om Haukeland fra førtiårsalderen av fokuserte på et nonfigurativt uttrykk, fortsatte han å lage byster gjennom hele karrieren. Han representerte Norge på Verdensutstillingen i Montréal i 1967, og var Norges representant på Venezia biennalen i 1975. 

Arnold Haukeland hentet mye motivasjon på hytta på Haukelifjell, der han fant inspirasjon og spennende former og uttrykk i naturen. 

Arnold Haukelands plass er plassen foran Kommunegården og Kulturhuset i Sandvika i Bærum, anlagt i 1990. 

Kilde: Wikipedia