Blant ull og tekstiler i Randersgården

Blant ull og tekstiler i Randersgården

Publisert av Anne Jespersen den 01.10.20. Oppdatert 06.04.22.

 

Kunder fra hele Østlandet

Innehaver Mai-Lis Petersson har drevet butikk her i snart 13 år, og har ingen planer om å gi seg med det første. Tvert imot, her stortrives hun, og forretningen går så det suser. Faktisk bedre enn noen gang i disse koronatider. - Det er tydelig at folk sysler mye med håndarbeid i en periode der man kanskje har mer tid enn vanlig, og ikke minst er mer hjemme, sier hun. Foruten Bærumsfolk har hun kunder fra Oslo, Asker, Larvik, Horten og Kongsberg, ja nesten fra hele Østlandet - noe hun syns er veldig stas. Hun peker på nærparkering som et fortrinn, men det spørs om det ikke er vel så mye den gode butikkopplevelsen, med stort vareutvalg og service på høyt nivå. Vi tror det.

 

Gode naboer

Mai-Lis, som egentlig er svensk, dog med norske aner, har bodd nesten hele sitt voksne liv i Norge. Hun har bakgrunn fra psykiatri og geriatri, men har alltid vært lidenskapelig interessert i strikk og søm, og startet Stoffhjørnet for 25 år siden, først med butikk i Slemmestad. Mange var skeptiske til at hun senere etablerte seg i Sandvika, vegg-i-vegg med Asker og Bærum Symaskinsenter, som man skulle tro var en bitter konkurrent. Ifølge Mai-Lis har det tvert imot vært en berikelse. De 2 butikkene utfyller hverandre, gir hverandre gjensidig trafikk og er «verdens beste naboer». Hver dag starter med felles morgenkaffe og litt smalltalk, og mangler den ene noe, så har den andre det. Bra teamwork, rett og slett.

 

Strikk og søm er god butikk 

Høstens store strikketrend er, av alle ting, den gode, gamle vesten. - Og jeg som trodde vi var så ferdige med den, ler Mai-Lis. Den er så veldig 70/80 talls. Plagg børstes støv av og blir hot på nytt - trendene går i sirkler. Også strikking. Nok en gang er det pop å lage egne klær. Unge strikkere kommer til, eldre tar opp igjen gamle kunster. Strikking er meditasjon, avslapning, skapertrang og kreativitet på en gang.


Gjenbrukstrend og miljøengasjement blant stadig flere merkes også hos Stoffhjørnet. Plastfritt garn, mindre nylon og sytråd av polyester, Mai-Lis luker ut det hun kan, så fort det lar seg gjøre. - Folk mer opptatt av grønn profil, det er tydelig, spesielt de unge. Man reparerer klær, man lapper og bøter, man syr om, man kreerer selv, fremfor alltid å kjøpe nytt. Det er god butikk for meg, og det er positivt for samfunnet, mener Mai-Lis. 


Småbruk

På spørsmål om hennes tanker om «nye Sandvika» er hun litt nølende. Hun er skeptisk til høyhus, og tror det vil føre til mindre sol og lys i sentrum. Samtidig tror hun prosessen vil ta flere år enn antatt, og at «problemstillingen» ikke blir aktuell i «hennes tid». Selvom Mai-Lis trives stort med å forsyne hobbyfolket med garn og stoff, ser hun frem til litt roligere dager. Hun har skaffet seg småbruk i Vestfold, og gleder seg til å bruke mer tid «på landet». Allerede nå pendler hun så ofte hun kan. - Andre godt voksne flytter i leilighet, jeg går motsatt vei, sier hun med et stort smil. - Det er noe med stillheten og roen, og fravær av suset fra motorveien. Men enn så lenge er hun å finne blant knappenåler, glidelåser, bomull og ull, og hun ønsker hjertelig velkommen til unge og gamle entusiaster, faste og nye kunder. - Bare husk koronareglene, ber hun, og minner om maks 6 i butikken av gangen.